8 Dingen die je moet weten over Online Cursussen

Er bestaan veel vooroordelen over online cursussen die ondernemers tegenhouden om de stap te nemen hun eigen online cursus te starten. En dat is jammer, want je kunt veel bereiken met een online cursus of seminar. Als ondernemer kan het meer leads, klanten en bekendheid voor jouw merk opleveren, en de deelnemers kunnen er veel van opsteken. Er zijn een aantal zaken die je beslist moet weten voordat je begint met het aanbieden van een online cursus, zo kun je goed voorbereid aan de slag:


1. Ik heb geen idee waar ik moet beginnen!

Nou, je leest deze pagina dus je hebt al een ingang gevonden. Daarnaast kun je mijn andere blog artikelen lezen, of abonneer je op mijn nieuwsbrief. Niet weten waar je moet beginnen is een excuus, het is een psychologische drempel die je zelf opwerpt. Je bent al begonnen op het moment dat je erover na ging denken, met elk woord dat je leest ben je weer een stukje verder. Niet vergeten; je bent al begonnen, en nu ga je verder!


2. De techniek is minder ingewikkeld dan je denkt

Enkele jaren geleden was het inderdaad lastig om alle hardware en software te bedienen, nu zijn er veel betere oplossingen voor zowel grote bedrijven als kleine zelfstandige ondernemers. Je kunt een online cursus in teamverband inrichten of helemaal alleen. Maak je niet druk over de techniek, concentreer je vooral op de inhoud. Wees ook niet te verlegen om externe hulp in te roepen met de keuze van het juiste gereedschap om jouw cursus vorm te geven.


3. Hoeveel kennis heb je nodig om een cursus te geven?

Er zijn beroepen waarin diploma’s letterlijk van levensbelang zijn, je wilt bijvoorbeeld liever onder het mes bij een gediplomeerde chirurg en niet een hobbyslager. Wanneer jij de juiste papieren hebt op een bepaald vakgebied, of een ervaren docent bent kun je lesgeven over de onderwerpen waar je voor gestudeerd hebt. Toch zijn er erg veel gebieden waarbij praktijkervaring en jarenlange kennis veel belangrijker is. Zeker op het gebied van nieuwe onderwerpen zoals online marketing, virtual reality, bioprinting en het gebruik van zonne-energie. Je kunt nooit alles weten, maar je weet wellicht meer over een onderwerp dan de meeste mensen. Deel deze kennis met jouw publiek.


4. Helaas, mijn onderwerp is al bezet

Het maakt niet uit dat iemand al een online cursus aanbiedt over jouw favoriete onderwerp. Ten eerste zal jouw benadering anders zijn, ten tweede zijn er zoveel mensen in de wereld dat niet iedereen die andere cursus zal volgen. Daarnaast is de eerste eigenlijk nooit de beste, of heeft deze het meeste succes. Gebruik jij MySpace of Facebook als social media platform? Zoek jij via AltaVista of via Google? De eersten zullen de laatsten zijn… En net zoals je kunt kiezen uit een Android smartphone of een Apple iPhone, zullen mensen kiezen voor een cursus die aansluit op hun behoefte en voorkeur. Het gaat niet om het onderwerp, het gaat om jouw benadering van dit onderwerp.


5. Ik begin wanneer mijn cursus helemaal perfect is

Wat is er perfect in deze wereld? Elke app op jouw smartphone krijgt regelmatig een update, de Mona Lisa heeft een beetje vreemde glimlach, en de toren van Pisa is scheef gaan staan. Perfectie bestaat niet, het zijn juist de imperfecties die karakter geven aan een kunstwerk, een cursus en aan een persoon van vlees en bloed. Liever een goede cursus online voor een groot publiek dan een perfecte cursus in je hoofd die niemand te zien krijgt. Alle producten en diensten evolueren, alles is en blijft Beta. Dat geldt ook voor jouw online cursus.


6. Een online cursus opzetten is enorm duur

Weet je welke hardware, software en andere middelen je precies nodig hebt om te starten? Nee, hoe weet je dan of het te duur is? Ik hoef niet in jouw portemonnee te kijken om te beweren dat jij het ook kunt veroorloven om een online cursus op te zetten. Zelfs met gratis applicaties kun je al aan de slag. Kies voor een oplossing die aansluit op jouw budget en maak daar het meeste van. Als je het goed aanpakt zul je snel resultaat zien, en verder kunnen groeien.


7. Wat is het beste moment om te starten?

Even wachten…nog even wachten...even wachten nog...NU!!! Nu is het moment om te starten, waar wacht je nog op? Ja, er zit een vakantie aan te komen, ja je wilt nog wat meer inschrijvingen verzamelen, ja er hangt een verkoudheid in de lucht… Er is altijd wel iets in je leven, of in je onderneming waardoor je nog even wilt wachten. Uiteindelijk moet je kansen pakken wanneer ze voor je liggen, en dat is altijd in het heden. Hoe sneller je start, hoe beter het is.


8. Mijn netwerk is nog te klein

In theorie zijn nul contacten al voldoende om te beginnen. Wie weet komt er iemand toevallig bij jouw online cursus terecht en dan heb je één persoon te pakken. Realistisch gezien kun je met enkele honderden contacten goed aan de slag. Je hoeft niet lang te bouwen aan een community, een zanger begint ook in een rokerige kroeg met slechts een zwerver in het publiek die even uit de kou wil ontsnappen. Een klein publiek kan groeien, en je hoeft niet zo bang te zijn dat je op je bek gaat. Je kunt gewoon jouw cursus starten, en daarnaast jouw inspanningen om een groter netwerk te bouwen voortzetten. Wanneer het gaat lopen, begin je gewoon met een tweede klas..


Jij weet genoeg, aan de slag!

Je kent niet alle woorden die in de Dikke van Dale staan, toch kun je lezen, spreken en schrijven. Je zult ook nooit alles weten over online cursussen, of over het onderwerp dat jij kiest. Bouw voort op de basis die je hebt, ontwikkel jezelf en leer door het te doen. Met een eigen online cursus zul je niet alleen jouw publiek verrijken, maar ook jezelf!

Heb je al een goed idee, maar is de realisatie een uitdaging? Wij staan  altijd klaar  om je op weg te helpen!