Wat zijn 301 Redirects en waarom zou ik ze gebruiken?

De “Internet Super Highway” is vaak meer een doolhof van richtingen met doodlopende paden. Het kan als mens lastig zijn om de juiste weg te vinden, ook zoekmachines kunnen er moeite mee hebben. Wanneer je verhuist van woning zul je een adreswijziging moeten doorgeven aan diverse instanties en personen, wanneer jouw pagina’s verhuizen kun je 301 Redirects gebruiken om jouw bezoekers naar het nieuwe adres te sturen met behoud van de SEO waarde.

Website opgeschoond, SEO waarde op nul?

Net zoals je thuis wellicht elk jaar een voorjaarsschoonmaak houdt kun je dit ook doen met jouw website. Dat is op zich heel verstandig, want in de loop der tijd kan jouw website onoverzichtelijk worden, of er zijn pagina’s die niet meer relevant zijn. Je kunt bijvoorbeeld de indeling van de pagina’s wijzigen, in veel gevallen zullen oude pagina’s na verhuizing een nieuwe URL krijgen. Wanneer mensen de oude links bezoeken, bijvoorbeeld uit hun favorieten, of wanneer zoekmachines verwijzen naar deze lege pagina’s zal de bezoeker een fraaie “404 Not Found” melding krijgen. Dat is de digitale versie van “adres onbekend”.

Doorsturen met een 301 Redirect

Wanneer jij de oude URL doorverwijst naar de nieuwe URL met dezelfde content zal de gebruiker toch op de juiste plek terecht komen. Dat is niet alleen handig voor de bezoekers, de oude SEO score blijft ook in stand. Wanneer je de oude URL compleet vervangt door een nieuwe pagina met dezelfde content zal de ranking ook compleet verdwenen zijn. Door de “verhuizing” via de 301 Redirect door te geven aan de zoekmachine blijft de ranking behouden, en wordt de bezoeker netjes naar het juiste adres geleid. Er bestaat overigens ook een 302 redirect, deze wordt gebruikt voor een tijdelijke verplaatsing. Denk bijvoorbeeld aan een renovatie waarbij je even op een andere plek gaat wonen met als doel weer terug te gaan naar het vorige adres.

Verschil tussen 301 en 302 Redirect

Bij een 301 Redirect wordt de SEO score van de oude pagina overgezet naar de nieuwe waardoor het aantal bezoekers aan de oude URL steeds minder wordt. Bij een 302 Redirect wordt de SEO ranking niet overgeheveld naar het nieuwe adres, omdat je later weer naar het oude adres terugkeert. De nieuwe URL bouwt daarmee dus geen ranking op.

Hoe maak je een 301 Redirect?

Hoewel het mogelijk is om met HTML of JavaScript een Redirect te maken moet je dit niet doen. Omdat de “metatag refresh redirection” in het verleden werd gebruikt voor spam zullen zoekmachines deze praktijken afstraffen. Je kunt veel beter de .htacces methode gebruiken. Je kunt daarmee ook een complete map doorverwijzen. Het werkt door in de root van jouw website een .htaccess bestand te plaatsen, waarbij de punt aan het begin belangrijk is, en hier de volgende code in te plaatsen:

Redirect 301 /origineel/origineel.html

http://www.website.nl/nieuwebestemming.html

Dit is één manier om de Redirect te maken, afhankelijk van jouw doelstellingen kun je ook gebruik maken van IIS, Mod_Rewrite, ColdFusion, ASP, PHP, JAVA, PERL of Ruby on Rails. Wanneer je geen ervaring hebt met 301 Redirects is het verstandig om een specialist in te schakelen. Er zijn ook Wordpress plugins die je het ingewikkelde werk uit handen nemen.

Gebruik bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin

Behoud jouw SEO waarde

Het is heel verstandig om af en toe jouw website onder handen te nemen, maar verlies niet de ranking van jouw pagina’s en draag ze over naar de nieuwe bestemming. Je zult met online marketing veel tijd, en soms ook veel geld besteden om die hoge positie in zoekmachines te verwerven, verlies ze niet door pagina’s te gaan husselen in jouw CMS. Als je er niet uitkomt kun je gerust even contact opnemen, ik help je graag verder!
Reactie plaatsen