Je weet wat het “Web” is, je hebt vast ook ooit een “Seminar” meegemaakt. Schuif deze twee termen in elkaar en je krijgt “Webinar”, dé eigentijdse en soms ook eigenzinnige manier om trainingen, presentaties en workshops te volgen en ook te geven. Heb je ooit een webinar gevolgd en dacht je “ik weet ook veel!” maar heb je geen idee hoe je een webinar zelf kunt opzetten? Geen nood, we helpen je in dit artikel een eindje op weg!
Veel namen voor hetzelfde webinar
Je kunt het een Online Seminar noemen, of een Web Lecture, een Web Cast of een Web Event, of een online workshop, veel termen die allemaal hetzelfde betekenen; Webinar. Iemand geeft een lezing op een eigen locatie die vanaf andere locaties via het internet live te volgen is. Tijdens de webinar kunnen deelnemers de presentatie volgen met beeld, geluid, infographics, statistieken, ondersteunde afbeeldingen etc. Naast webinars waar de deelnemers alleen kijken en luisteren, kun je ook interactieve webinars organiseren waarin de participanten mee kunnen denken via een chatbox, hun mening kunnen geven via een enquête of door kunnen linken naar bijvoorbeeld een cursusboek.
Neem de tijd voor je webinar
Bij Twitter heb je maar een beperkt aantal karakters, bij YouTube worden korte clips het meeste bekeken, maar bij webinars kunnen deelnemers er haast geen genoeg van krijgen! Gemiddeld zijn webinars al bijna een uur in lengte, probeer offline maar eens een publiek zo lang bij de les te houden. En daar zie je ook direct het verschil, de deelnemers willen iets leren, ze zijn betrokken en hangen aan je lippen. Tenminste, als jouw webinar interessant genoeg is.
Tips voor betere webinars
Jij weet iets wat wij willen weten, en dat ga je ons in een informatieve én onderhoudende webinar precies uitleggen. Met deze tips zul jij ook een topkwaliteit webinar houden:
- Kies de juiste software: Je weet niet precies met welke apparaten de deelnemers werken, en ook niet hoe snel de verbinding is. Kies voor software die overal op werkt, en voldoende mogelijkheden biedt. Houd er wel rekening mee dat jij de software ook moet begrijpen, meer opties is niet altijd beter. Zelf werk ik met Gotowebinar, ontzettend betrouwbare software. Andere goede software is bijvoorbeeld Webinarjam, Zoom, Webinargeek, of Demio.
- Houd het interessant: Net als bij een les voor de klas op school moet je ook de deelnemers bij de les houden. Zorg dat je verhaal een duidelijke structuur heeft, geef visuele ondersteuning en houd het levendig. Niemand wil een uur naar een monotone stem luisteren met één Powerpoint slide, tenzij je bezig bent met slaaptherapie. De allerbeste tip die ik je kan geven is: houdt het persoonlijk en deel verhalen. Daarmee inspireer je de deelnemers en zal men niet snel in slaap vallen 😉
- Practices Makes…You Better: Nee, niet perfect, als je dat wilt bereiken kun je direct stoppen. Perfectie is onhaalbaar, je moet wel veel oefenen met presenteren. Zorg dat je precies weet waar de knoppen van jouw software zitten, neem je eigen test webinars op en luister ze terug. Waarom wil iemand hier een uur naar luisteren? Wees kritisch op jezelf maar onthoud dat niemand perfect is, zorg gewoon dat je de boodschap kunt overbrengen.
- Je staat er niet alleen voor: Tenzij je echt heel goed kunt multitasken kun je beter met moderators en assistentie werken zodat je niet alles zelf hoeft te regelen, zeker in het begin. Je moet naar de volgende presentatie schakelen, een online poll controleren of de live chat monitoren, begin er zelf niet aan!
- Genoeg is genoeg: Deel jouw lesstof op in verschillende webinars met elk een heel specifieke focus en onderwerp. Na een uur kunnen deelnemers toch geen nieuwe informatie meer opnemen, en als je van hak op de tak springt zal de retentie veel lager liggen.
- Wees interactief: Hoewel je niet de microfoon van alle participanten moet openzetten kun je wel interactiviteit stimuleren via live vragen via de chat, en enquêtes met resultaten die je direct meeneemt in je verhaal. Een webinar doe je niet voor mensen, maar met.
Als laatste moet je webinars geven over een onderwerp waar je voldoende over weet, en waar je zelf enthousiast van wordt. Alleen zo kun je een meerwaarde bieden voor de deelnemers. Heb jij een goed idee voor een webinar maar heb je wat hulp nodig? Neem dan gerust even contact op!