6 Tips om snel te starten met een online cursus
08 juli 2018 

6 Tips om snel te starten met een online cursus

Is er een onderwerp waar je veel kennis van hebt, en wil je deze informatie ook delen met anderen? Dan kun je starten met je eigen online cursus waar je niet alleen mensen slimmer mee zult maken, je kunt er ook geld mee verdienen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je met een online lesprogramma start, in dit artikel geef ik je alvast zes praktische tips.

Tip 1: Bepaal het onderwerp van jouw online cursus

Niemand weet alles, toch zijn er veel mensen die thuis zitten met een overvloed aan kennis op een bepaald gebied waar je veel andere mensen een plezier mee kunt doen. Stel, je weet alles over babyvoeding omdat je tijdens het opvoeden van jouw kinderen daar veel onderzoek naar hebt gedaan. Of je hebt jarenlang Yoga gevolgd en wilt ook andere mensen kennis laten maken met deze vorm van beweging. Een uitgebreide studie en/of werkervaring als achtergrond kan zeker helpen, maar dat is niet altijd nodig. Kies een duidelijk onderwerp waarmee je een specifieke doelgroep kunt aanspreken.

Ikzelf ben jarenlang fotograaf in opdracht geweest en heb diverse online fotografiecursussen ontwikkelt en met succes verkocht (meer dan 2000 deelnemers).

Tip 2: Kies een doelgroep

In de vorige tip werd babyvoeding genoemd, dat is veel specifieker dan voeding in het algemeen. Er zijn veel diëtisten en voedingsdeskundigen met algemene informatie, zorg dat je de online cursus richt op een specifieke doelgroep. Jonge ouders dus, of Yoga voor senioren. Met een gerichte focus op een niche publiek kun je ook de marketing en promotie heel gericht uitvoeren.

Tip 3: Onderwijzen met karakter

Je hoeft niet de grootste expert van de wereld van de wereld te zijn over het onderwerp zolang je de informatie maar op een interessante wijze kunt overdragen. Je herinnert je vast nog wel een leraar op school die op een aparte wijze lesgaf, iemand met een geheel eigen karakter. Daarmee kun je het verschil maken, en jouw leerlingen bij de les houden. Probeer geen typetje te spelen maar blijf dicht bij jezelf.

Tip 4: Gebruik Multimedia

Je lessen in tekst aanbieden is een goed begin, met foto en video zul je nog veel beter scoren. Audiovisueel leren is niet alleen leuker om te zien, de retentie ligt ook hoger waardoor jouw studenten de informatie ook echt zullen onthouden. Met een webcam en eenvoudige montagesoftware kun je al veel bereiken. Wees niet te verlegen, als jij zeker bent van jouw kennis komt het er vanzelf uit! En veel van de content kun je aanbieden in beeldschermvideo’s. Je neemt met speciale software als Camtasia op wat je laat zien op je beeldscherm en wat je erbij vertelt. Het grootste deel van mijn content wordt zo aangeboden en je kent het vast wel van de vele ‘how to’ video’s op Youtube.

Tip 5: Combineer gratis en betaalde content

Om jouw lessen netjes te ordenen werkt een eigen (membership)website het beste. Als je met deze lessen ook een leuk centje, of goed inkomen wilt verdienen werkt dat het beste wanneer je eerst iets gratis aanbiedt zoals een e-book en in een later stadium een aanbod doet om aan je online cursus deel te nemen. Je schrijft bijvoorbeeld een e-book met tips, en biedt daarnaast aanvullende informatie of ondersteuning aan. Dat is een heel heldere en goed werkende manier van deelnemers werven op basis van inhoud en kwaliteit.

Tip 6: Promotie, promotie, promotie

Drie tips in één dus, de promotie van jouw online cursus is cruciaal voor het bereiken van de juiste doelgroep. Je kunt via social media sites als Facebook en Twitter eenvoudige tips delen met verwijzing naar de cursus, je kunt een YouTube kanaal starten met korte filmpjes en je kunt via affiliate marketing andere marketeers jouw cursus laten promoten. Het allerbeste werkt het aanbieden van gratis content en het opbouwen van een mailinglist via een weggever (zoals dat e-book). Zorg ervoor dat jouw lesprogramma bekend wordt online en bouw een community op.

Vrijheid dankzij je eigen online business

Het opzetten van een online onderneming betekende voor mij het verschil tussen soms struggelen om alle rekeningen te kunnen betalen en een lekker leven met veel meer vrijheid. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ik na een aantal jaren naar het buitenland kon verhuizen, mijn business nam ik gewoon met mij mee :).

Voor mij is het de belangrijkste keuze op zakelijk gebied geweest, ik kan nu werken waar ik wil, wanneer ik wil, hoe vaak ik wil en met wie ik wil. En ik verdien geld met mijn passie, wat is nou leuker dan dat?

Geld met je passie verdienen

Wat is jouw talent? Kun je goed gitaar spelen? Weet jij alles over schilderen? Kun je als geen ander veganistisch koken? Als jij de kennis hebt en die kunt overdragen is het starten van een online cursus echt iets voor jou en kun je geld gaan verdienen met je passie!

Heb je vragen over het ontwikkelen van online producten, zoals online cursussen, of online programma’s? Neem dan even contact op!

Over de schrijver
Een Kick ass content gameplan, Facebook Ads, webinars, live streaming, e-mailmarketing, Youtube video's, podcasting, online producten, de mogelijkheden zijn vandaag de dag letterlijk zonder grenzen. De juiste online marketing strategie is enorm belangrijk om te gaan winnen op de lange termijn en dat geldt juist ook voor de kleinere ondernemer! Sterker nog: door de mogelijkheden van onze tijd kun je het als kleine ondernemer gaan winnen van grote bedrijven met enorme advertentie budgetten, je zult de eerste niet zijn! Eigenlijk ben je hartstikke gek als je als ondernemer het internet niet omarmt...!Er is zoveel te doen. Geloof me, ook voor jou liggen er kansen te wachten, kun je het droomleven bereiken wat je wil. Kun je geld verdienen met je passie. Kun je mensen helpen met jouw kennis en ervaring en je super vrij en voldaan voelen.Ik ben nu 14 jaar (online) ondernemer en heb ondertussen meer dan 3000 mensen met mijn online producten geholpen en honderden ondernemers met het ontwikkelen van hun website en online marketing.Ik ben superdankbaar dat ik deze weg heb kunnen bewandelen en mezelf een vrije internet ondernemer kan noemen. Werken wanneer je wil, met wie je wil, waar je wil en hoeveel je wil. Het geeft een enorme vrijheid als je locatie onafhankelijk kan werken! Ik noem het 'de Laptop Lifestyle'Ik vind het geweldig om jou hier ook mee te helpen, de meeste mensen hebben geen idee over de kansen en mogelijkheden die het internet ons biedt en dat is echt een gemiste kans!
Reactie plaatsen